Aralık 22, 2024

Kur’an-ı Kerimle İlgili Birkaç Soru

Bırakalım Kur’an-ı Kur’an açıklasın…

Soru:
Kur’an-ı Kerimi kim öğreti?

Cevap:
“Çok merhametli (Allâh), Kur’ân’ı öğretti.” (55/RAHMÂN-1,2 – Süleyman Ateş)

Soru:
Kur’an-ı Kerimi açıklamak için kime başvuralım?

Cevap:
Allâh size âyetleri(ni) açıklıyor. Allâh bilendir, hüküm ve hikmet sâhibidir.” (24/NÛR-18 – Süleyman Ateş)

Allâh, size Kitabı açıklanmış olarak indirmiş iken O’ndan başka bir hakem mi arayayım? Kendilerine Kitap verdiklerimiz, O(Kur’a)nın, gerçekten Rabbin tarafından indirilmiş olduğunu bilirler, hiç kuşkulananlardan olma.” (6/EN’ÂM-114 -Süleyman Ateş)

Soru:
Kur’an-ı Kerimin ayetleri anlaşılmaz mıdır?

Cevap:
“Elif lâm râ. Bunlar apaçık Kitabın âyetleridir.” (12/YÛSUF-1 –Süleyman Ateş)

“Elif lâm râ. Şunlar Kitabın ve apaçık Kur’an’ın âyetleridir.” (15/HİCR-1 –Süleyman Ateş)

“Ve işte biz Kur’ân’ı böyle açık açık âyetler olarak indirdik. Şüphesiz Allâh, dilediğini doğru yola iletir.” (22/HACC-16 – Süleyman Ateş)

“Şunlar, o apaçık Kitabın âyetleridir.(28/KASAS-2 Bkz. 26/ŞUARÂ-2 -Süleyman Ateş)

“Biz ona (Muhammed’e) şiir öğretmedik, (şiir) ona yakışmaz da. O(na vahyedilen) sadece bir öğüt ve apaçık bir Kur’ân’dır.” (36/YÂSÎN-69 -Süleyman Ateş)

Soru:
Kur’an-ı Kerim zor mudur?

Cevap:
17Andolsun biz, Kur’ân’ı öğüt almak için kolaylaştırdık. Öğüt alan yok mudur?
22Andolsun biz, Kur’ân’ı öğüt almak için kolaylaştırdık. Öğüt alan yok mudur?
32Andolsun biz, Kur’ân’ı öğüt almak için kolaylaştırdık. Öğüt alan yok mudur?
40Andolsun biz, Kur’an’ı öğüt almak için kolaylaştırdık. Öğüt alan yok mudur? (54/KAMER-17,22,32,40 – Süleyman Ateş)

Biz o(Kur’â)n’ı senin diline kolaylaştırdık ki, onunla korunanları müjdeleyesin ve inatçı bir kavmi onunla uyarasın.” (19/MERYEM-97 -Süleyman Ateş)

Soru:
Ayrılığa düştüğümüzde kimi hakem olarak alalım?

Cevap:
Allâh, size Kitabı açıklanmış olarak indirmiş iken O’ndan başka bir hakem mi arayayım? Kendilerine Kitap verdiklerimiz, O(Kur’a)nın, gerçekten Rabbin tarafından indirilmiş olduğunu bilirler, hiç kuşkulananlardan olma.” (6/EN’ÂM-114 -Süleyman Ateş)

“Allâh, hüküm verenlerin en iyisi değil midir?” (95/TÎN-8 -Süleyman Ateş)

“Sana da, daha önceki kitabı doğrulamak ve onu korumak üzere hak olarak Kitab’ı (Kur’an’ı) gönderdik. Artık aralarında Allah’ın indirdiği ile hükmet; sana gelen gerçeği bırakıp da onların arzularına uyma. …” (5/MÂİDE-48 -Diyanet Vakfı)

 “Aralarında Allâh’ın indirdiğiyle hükmet, onların keyiflerine uyma ve onların, Allâh’ın indirdiği şeylerin bir kısmından seni şaşırtmalarından sakın! …” (5/MÂİDE-49 – Süleyman Ateş)

“Yoksa câhiliyye hükmünü mü arıyorlar? İyi bilen bir toplum için Allah’tan daha güzel hüküm veren kim olabilir?” (5/MÂİDE-50 -Süleyman Ateş)

“Biz sana Kitabı gerçek ile indirdik ki, insanlar arasında Allâh’ın sana gösterdiği biçimde hüküm veresin; hâinlerin savunucusu olma!” (4/NİSÂ-105 -Süleyman Ateş)

“De ki: “Ben, Rabbimden (gelen) açık bir delil üzerindeyim. Siz ise onu yalanladınız. Acele istediğiniz (azâb) da benim yanımda değildir. Hüküm vermek, yalnız Allah’a âittir. (O) gerçeği anlatır ve O, (dâvâyı çözüp) ayırdedenlerin en iyisidir.” (6/EN’ÂM-57 – Süleyman Ateş)

Soru:
Hesap gününde nelerden sorguya çekileceğiz?

Cevap:
“O (Kur’ân) sana ve kavmine bir Zikir (uyarı, şan ve şeref)dir ve yakında (ona uyup uymadığınızdan) sorulacaksınız.” (43/ZUHRÛF-44 – Süleyman Ateş)

Soru:
Gerçek huzuru nasıl bulabiliriz?

Cevap:
“Onlar inanan ve Allâh’ı anmakla gönülleri huzur bulan kimselerdir. İyi bilin ki gönüller, ancak Allâh’ı anmakla huzur bulur.” (13/RA’D-28 -Süleyman Ateş)

Kur’an-ı Kerim her zaman elimizin altında olmalı. Her sıkıştığımızda O’na koşmalıyız. O’nu rehber olarak kabullenmeliyiz. Sıkıntılarımızda refaha kavuşamıyorsak hep bu eksik okuyuşumuz yüzünden. ”İnsanın İÇ ACILARININ toplamı, Rabbinden uzaklığı kadardır.” Bizi bizden fazla seven şefkatli Rabbimize niçin bu kadar uzak kalmayı seçiyoruz? Allah’ı tanımak, bilmek isteyen, huzura kavuşmak isteyen her kişi Kur’an anlayarak okumalı ve okuduğunu uygulamalıdır…

 768 total views